Putte i Parken är en gratis stadsfestival som kommer till ett flertal städer under sommarsäsongen och har gjort så under ett antal år nu. Festivalen bokar ofta svenska band i olika genrer och drar således en bred publik. Under 2018 har festivalen än så länge gått ut med tre städer; Stockholm, Karlstad och Leksand.

En festival för alla

Som besökare på Putte i Parken märker man direkt att det är en blandning av festival och stadsfest. Många som kommer har med sig hela familjen och myser med medhavd picknick och avnjuter musiken på håll medan många andra är där för ett specifikt band/artist och sitter framme vid kravallstaketet under hela dagen och väntar. Denna mix av besökare gör Putte i Parken till något ganska unikt, eftersom de har möjligheter att boka fler och större artister än en vanlig stadsfestival som har både musik och andra aktiviteter under sina festivaldagar.

Säkerheten

Festivalen Putte i Parken har under tidigare år haft problem med sexuella övergrepp av olika slag vilket under 2016-2017 gav festivalen dåligt rykte genom spridning i media. Detta har arrangörerna sett till att försöka få bättre kontroll på genom att hyra in fler vakter, både med och utan uniformer, som cirkulerar i publikhaven. Putte i Parken har även ett avgränsat alkoholområde där endast personer över 18 år får lov att komma in och ingen alkohol får medtagas utanför detta område.

Val av platser för festivalen

Några av städerna som festivalen varit på har varit desamma under åren, Stockholm är ett sådant exempel. Under 2017 fick Linköpingsborna också ett besök av festivalen vilket mottogs med många positiva besökare. Som arrangör till en festival är det viktigt att tänka på att staden måste ha en bra plats i rimlig storlek, en befolkning stor nog så att personer kommer och att staden och kommunen själva är positiva till festivalen.